Ekonomi

USA kan tjäna miljarder på att förbjuda kemikalier

De flesta kanske tror att miljövänligt är lika med dyrt. Men så är inte riktigt fallet. Ett exempel på det är USA och dess kemikalier. I nuläget förlorar USA ca 340 miljarder dollar varje år på grund av användande av kemikalier och giftiga ämnen.

Ett stort problem är till exempel eldavvisande kemikalier (PBDE) som används i stor mängd i USA och forskning visar att PBDE sänker intelligensen hos människor och därmed BNP eftersom dessa två är starkt sammankopplade.

Det är nämligen så att kemikalier, eftersom barnens hjärnor fortfarande utvecklas, direkt kan sänka barnens slutgiltiga IQ. Ett exempel på det är reformen som gjordes för att göra bensin och färg blyfritt. Man säger att dagens barn har ett IQ som är mellan fyra och sju högre än det skulle ha varit om man inte gjort bensinen blyfri.

Och det här med sänkt IQ är förstås sorgligt på flera sätt. Men det medför också en försämrad ekonomi. Människor som inte har lika hög intelligens kan under sitt liv inte producera lika mycket som de med högre intelligens. Och även om till exempel en sänkning på 5 IQ är ganska lite, blir det omvandlat till pengar väldigt mycket när man applicerar det på en hel generation. Det är förstås svårt att räkna på, men man uppskattar att varje amerikansk medborgare på grund av minskade blyhalter i bensin och färg tjänar motsvarande en skattereduktion på ca 700 dollar. Det är uppenbarligen en hel del pengar.

Men denna lilla framgång överskuggas dock av andra problem. En mängd nya kemikalier har kommit fram och det är inte bara minskad intelligens som kostar. Kemikalierna orsakar en mängd sjukdomar, som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Och som vi alla vet så är ju vård inte något som är gratis.

För att sammanfatta det hela kan vi säga att en minskad användning av kemikalier potentiellt skulle kunna spara USA enorma summor pengar.