Konsument

Amerikansk mat som är förbjuden i andra länder

Amerikansk mat har sedan mitten av 1900-talet tagit världen med storm, inte minst när det kommer till hamburgare och snabbmat som går att slänga i sig på stående fot när man är hungrig och har bråttom. Men med tiden har det framkommit att denna mat inte alltid håller särskilt hög kvalité. Genom undersökningar om matens innehåll har man sett att en del livsmedel är så näringsfattiga eller onyttiga att de blivit förbjudna i andra länder, däribland de europeiska.

Amerikaners hälsotillstånd

Studier påvisar att amerikaners hälsa ofta är sämre än till exempel européers. De får inte i sig en tillräckligt balanserad kost och livsmedlen de köper innehåller ofta mycket socker, e-nummer eller antibiotika som anses vara skadligt på lång sikt för kroppen. Inte sällan har nyttiga ämnen ersatts med syntetiska för att göra maten billigare eller godare. Allt detta på bekostnad av folkets hälsa, vilket kan leda till fetma, diabetes och depression.

Mat som är förbjuden

USA har mycket slappare livsmedelslagar än Europa och andra länder. Mycket av maten är antibiotikabehandlad och djuren som slaktas har heller inte fått den näring de behöver för att producera bra kött eller mjölk.

Amerikanskt hormonbehandlat kött är sedan 1989 förbjudet i Europa och har sedan dess varit en kontroversiell fråga för WTO. Hormonbehandlat kött är billigare att producera men det finns forskning som tyder på att det kan vara hälsofarligt. Inom EU har man också förbjudit mejeriprodukter från boskap som har hormonbehandlats eftersom det finns indikationer på att det kan vara cancerframkallande.

Livsmedel som har förbjudits i andra delar av världen kan dock handla om andra varor än till exempel kött, bröd, odlad lax eller mejeriprodukter. Det kan röra sig om genmanipulerade frukter som papaya, som faktiskt kan orsaka hjärntumörer, för tidigt födda barn eller rent av skada inre organ. USA har även ett antal energidrycker och andra drycker som tycks ha farliga ämnen i sig som till och med har visat sig kunna fatta eld i större doser. Att få i sig kemikalier som dessa (färgmedel, smaksättningar, artificiella ämnen med mera) kan vara rent livshotande.

Så varför har inte USA lik hög standard på mat som resten av världen? En förklaring kan vara att de har valt ett annat perspektiv, där efterfrågan och kostnadseffektivitet väger tyngre än hälsoaspekter.