Klimat

En narval på gränsen mellan USA och Kanada har adopterats av ett gäng vitvalar

En narval som vanligtvis lever i områden runt norra ishavet har vid flera gånger observerats i St. Lawrence-floden som flyter mellan USA och Kanada. Det som gör observationen unik är att den inte har varit ensam, den har sett tillsammans med ett gäng vitvalar.

En grupp forskare har videofilmat unga manliga narvalen när den leker med vitvalarna. Det intressanta är att narvalen beter sig som att den själv skulle vara en vitval. I videoinspelningen kan man se när narvalen tillsammans med 9 – 10 vitvalar simmar nära och gnider sig mot varandra i vad som verkar vara en lek. Enligt forskarna verkar det som att samspelet mellan narvalen och vitvalarna är densamma som när bara vitvalar leker tillsammans, vilket har fått forskarna att tro att narvalen har accepterats i gruppen som en av deras egna.

Narvalen lever vanligtvis i det isiga vattnet runt norra ishavet och det är väldigt ovanligt att de observeras så långt söderut. Narvalen kan bli upp till 5 meter lång och väger vanligtvis mellan 800 och 1600 kg. Kroppen är vit eller ljusbrun och den har bara två tänder som kan bli upp till 2 meter långa.

När narvalen observerades tillsammans med vitvalarna fann forskarna att det verkade som att den försökte kopiera deras beteende, genom att t.ex. då och då blåsa bubblor. Det är inte ovanligt att narvalar som kommit ifrån flocken försöker att skaffa sig nya vänner. Narvalar har vid flera tillfällen försökt att stifta bekantskap med fartyg och därmed utsatt sig själv för fara när de har kommit för nära propeller. I en intervju till CBC Canada säger en forskare att:

”Observationen borde inte överraska någon” och fortsätter med ”Jag tycker att det visar att det finns medmänsklighet och öppenhet hos andra arter att välkomna någon som inte ser eller beter sig likadant. Och att det kanske finns något som alla skulle kunna lära av”.

I klippet nedan finns det filmat när narvalen simmar med vitvalarna.