För att uppmärksamma den globala uppvärmningen och de smältande glaciärerna har en ovanlig begravning hållits på Island. Ett hundratal människor från hela världen samlades för att hålla en ceremoni och ta farväl av glaciären Okjökull. Enligt forskarna är detta början på en omfattande glaciärdöd på Island. År 2200 beräknas alla cirka 400 isländska glaciärer nämligen att ha gått samma öde till mötes.
Minnesplakett och hälsning till framtiden
Vid den forna glaciären Okjökull har man placerat en minnesplakett av brons som också ska fungera som ett budskap till efterföljande generationer. Rubriken lyder “Ett brev till framtiden” och texten inkluderar den senaste mätningen av koldioxidhalten i atmosfären, som 2019 var den högst uppmätta någonsin. Vidare står det “Detta monument är ett erkännande av att vi vet vad som händer och vad som måste göras. Bara ni vet om vi gjorde det.”
Med på minnesceremonin var bland andra Islands premiärminister Katrín Jakobsdóttir, som hoppades att budskapet skulle nå ut till resten av världen. Hon menade att det krävs ett internationellt samarbete av aldrig tidigare skådat slag för att möta de framtida utmaningarna.
Glaciären död redan 2014
En glaciär är per definition en is- och snömassa som på grund av sin egen tyngd börjat röra sig. Glaciären Okjökull, eller Ok som den också kallas, slutade att röra sig 2014. Sedan dess är Ok bara en samling död is. Glaciärens omfattning har minskat i en dramatisk takt, enligt forskare på Islands universitet. För ungefär 130 år sedan bredde Ok ut sig över en yta på 16 kvadratkilometer, 2012 återstod endast 0,7. Därför tvingades glaciologerna att dödförklara Ok redan 2014. På satellitbilder kan man se hur försvinnande lite som återstår av Ok idag. Island har alltså begravt sin första glaciär, men sannolikt inte sin sista. Alla större glaciärer på Island kommer enligt forskarna att försvinna under den närmaste 200-årsperioden, ett faktum som också uppmärksammas på Oks minnesplakett.