Feminism

#MeToo har nått Pakistan

MeToo-rörelsen startade i Hollywood och nådde därefter större delen av västvärlden. Nu verkar det som att MeToo har nått Pakistan och flera kvinnor inom nöjesindustrin har talat ut om missförhållanden inom branschen. Skådespelerskan Nadia Jamil, modellen Frieha Altaf och modeskaparen Maheen Khan har alla talat ut om sina erfarenheter av sexuella övergrepp på barn inom nöjesindustrin.

Först ut var Nadia Jamil, 40, som berättade hur hon som barn blev sexuellt utnyttjad, först av sin chaufför och sedan av sonen till en högutbildad familj. Hennes familj har därefter försökt få henne att inte berätta om övergreppen men hon har vägrat och skriver istället att skammen inte är hennes, aldrig någonsin.

Efter att Nadia Jamil gick ut med sin berättelse valde även Frieha Altaf, 41, att berätta om sina erfarenheter och twittrade själv om hur hennes kock förgrep sig på henne sexuellt när hon bara var sex år gammal. Hennes föräldrar hjälpte henne men omgivningen höll tyst som om skammen skulle ligga hos henne. Frieha Altaf har därefter valt att tala ut om hur det har påverkat hennes liv och att det enda skamfulla är att vara tyst.

Maheen Khan har också skrivit på Twitter om hur en ärad religiös lärare som skulle lära henne om Koranen förgrep sig på henne sexuellt. I hennes tweet skriver hon hur hon förs till av rädsla varje dag som hon skulle behöva träffa läraren. Hon uppmanar andra att dela hennes text för att uppmärksamma de övergrepp som begås av religiösa auktoriteter.

Andra kvinnor i Pakistan har också höjt rösten på andra håll och uppmärksammat missförhållanden inom näringslivet. Bland annat har den verkställande direktören för musik-startupen Patari anklagats för trakasserier av flera kvinnor som varit i beroendeställning till honom. Övrig ledning på Patari fick till slut nog och den verkställande direktören fick avgå. Därefter har fler kvinnor gått ut med missförhållanden i andra branscher vilket har fått de anklagade att både stänga av sina konton i sociala medier och att ta kontakt med dessa för att be om ursäkt och be om att inte bli uthängda. Sociala medier har gjort att många personer i maktposition har blivit exponerade för sitt skamliga beteende.

Leave a Reply