Feminism

Blommor för feminism

I många länder finns historiska kopplingar till blommor och den feministiska rörelsen. Detta gäller både för rörelser förknippade med kvinnliga rättigheter och feministisk kamp. Så vilka blommor förknippas egentligen med feminism?

De brittiska suffragetterna som kämpade för kvinnlig rösträtt bar vita, lila och gröna kransar av blommor när de marscherade genom Londons gator. Suffragetterna drev sin kamp genom offentliga protester och även genom civil olydnad. I början använde de sig främst av stora demonstrationer som störde parlamentet för att väcka uppmärksamhet i frågan, som sedan gick över till mer militanta aktioner där konst och egendom förstördes. Tio år efter första världskriget fick kampen igenom sina krav när England införde rösträtt för kvinnor alla kvinnor.

I USA blev kvinnor inspirerade av de brittiska Suffragetterna och här blev istället gula blommor en symbol för kvinnokampen. I Kansas höll den första omröstningen för kvinnlig rösträtt i USA och Elizabeth Cady Stanton och Susan B. Anthony som båda varit med och startat den amerikanska kvinnorörelsen valde solrosen som symbol för att stödja lagförslaget.

På senare tid har New York Times uppmärksammat hur blommor har använts i konst för att fånga den feministiska rörelsen. I sin artikel uppmärksammar de den röda Rosenkallan (Anthurium) som med sitt suggestiva hjärtformade utseende fått pryda flera moderna konstverk. Rosenkallan har också under det senaste året fått vara med i foton för både Vogue och Uniqlo.

Nästa gång du ger bort en bukett blommor har du nu därmed möjlighet att välja blommor som också för med sig ett budskap. På skicka-blommor.nu hittar du blomsterarrangemang från företag som skickar blommor över hela Sverige. Du hittar också adresser och en karta över blombud på din ort om du istället vill välja ut ett par blommor på plats. Här kan du hitta arrangemang inspirerat från suffragetterna med vita, lila och gröna blommor och självklart även gula blomsterarrangemang som var symbolen i den amerikanska kvinnorörelsen. Den mer moderna Rosenkallan går tyvärr i skrivande stund inte att beställa på nätet, men den finns med stor sannolikhet i en blomsteraffär som t.ex. Blomsterlandet.